Waarom werken diëten met extreem weinig calorieën niet?: in Dieet artikelen
 
 

Waarom werken diëten met extreem weinig calorieën niet?

afslankplan

Diëten met extreem weinig calorieën werken niet, tenminste niet over de lange termijn gezien. Uit onderzoeken blijkt dat meer dan 95% van de personen het niet lukt om het lagere gewicht vast te houden. Dat is nog niet eens het grootste nadeel van een dieet met weinig calorieën. Veel personen komen na het dieet weer snel aan en zelfs meer dan voorheen waardoor ze nu zwaarder zijn dan voor het dieet. Er zijn meerdere redenen waarom deze soorten diëten niet werken:

Het lichaam gaat in een energiebesparende modus als het voor langere tijd te weinig calorieën binnen krijgt. Dat betekent dat het lichaam functioneert, maar dan met minder calorie inname. In plaats van het verbranden van calorieën zal het lichaam extra hard haar best doen om deze op te slaan. De reserves worden door het lichaam aangemaakt om de vitale lichaamsdelen goed te laten blijven werken. De lichaamsverbranding wordt trager. Het lichaam past zich aan de situatie van weinig energie aan en gaat op een besparende manier verder.

Populaire tip

Een dieet te moeilijk? Begin dan eerst met gezonde recepten. Afslank Receptenbijbel kan je helpen met ruim 256 pagina's over gezonde voeding.

Bekijk het hier

Door te weinig calorieën binnen te krijgen wordt het verlangen naar eten steeds groter. Met name het eten met veel suiker en veel vet spookt de hele dag rond in je hoofd. Het is niet mogelijk om een dieet met lage calorieën voor een lange periode vol te houden. Door elke dag zo strikt te eten wordt het saai, vermoeiend en niet doeltreffend. Als er een tekort is aan calorieën dat is het energie niveau erg laag. Dit kan als zeer onprettig worden ervaren. Moeheid en een gebrek aan energie kan dagelijks voorkomen waardoor normaal functioneren bemoeilijkt wordt.

Verwacht een rebound in gewicht als het dieet wordt gestopt. Door weer normaal te eten krijgt het lichaam opeens meer calorieën binnen. Deze worden mogelijk opgeslagen als vet omdat het lichaam zich nog in overlevingstand bevindt.