Voor- en nadelen van low carb diëten: in Dieet artikelen
 
 

Voor- en nadelen van low carb diëten

afslankplan

Diëten met weinig koolhydraten zorgen ervoor dat je inname van koolhydraten wordt verlaagd. Op hetzelfde moment worden de vetten en eiwitten verhoogd. De gedachten hierachter is dat de vetten in het lichaam worden gebruikt voor het maken van energie voor het lichaam. Voordat je kiest voor een low carb dieet is het goed om de voor- en nadelen te weten. Een low carb dieet kan erg effectief zijn in het verliezen van gewicht. Er kunnen echter wat bijwerkingen zijn zoals een slechte adem, vermoeidheid en krampen. Vooral vermoeidheid kan voor mensen moeilijk zijn. Dit is met name in het begin het ergst.

Er zijn meerdere redenen waarom low carb diëten niet voor een lange tijd gevolgd moeten worden. Veel experts geloven dat er een grote kans op hartaanvallen is bij personen die voor een lange tijd een low carb dieet volgen. Degenen die kiezen voor een low carb dieet eten vaak meer verzadigde vetten. Dit is niet goed voor het hart omdat het de cholesterol waarden verhoogd wat de kans op een hartaanval verhoogd. Het voordeel van low carb diëten is dat ze je aanzetten tot het vermijden van eten met “lege calorieën” zoals chips en limonade. Het vermijden van dit soort voeding heeft een voordeel in elk dieet, niet alleen in het low carb dieet.

Populaire tip

Een dieet te moeilijk? Begin dan eerst met gezonde recepten. Afslank Receptenbijbel kan je helpen met ruim 256 pagina's over gezonde voeding.

Bekijk het hier

Er zijn verschillende meningen hoe laag het aantal gram koolhydraten op een dag mag zijn. De ene zegt dat er niet meer dan 20 gram per dag gegeten mag worden terwijl de ander een minimum van 150 gram aanraadt. Sommigen zijn van mening dat wanneer men minder dan 150 gram koolhydraten eet dat het functioneren van de hersenen minder wordt.
De experts op het gebied van diëten zeggen echter dat het niet nodig is om op een bepaalde groep eten te focussen om te verminderen zoals koolhydraten. Een goede gezondheid en afvallen op een gezonde wijze betekent hetzelfde eten maar minder volgens hen. De calorieën kunnen daarnaast het beste verbrand worden door een actieve levensstijl met regelmatig beweging.