Hoe werkt het metabolisme?: in Afvallen artikelen
 
 

Hoe werkt het metabolisme?

afslankplan

Overal ter wereld zijn er mensen aan het diëten. Veel mensen zijn er mee bezig en dat zal de komende tijd ook niet veranderen. Het is echter niet makkelijk. Diëten heeft een directe invloed op het metabolisme. Veel mensen denken dat ze een langzaam metabolisme hebben als diëten voor hen niet werkt.

Wat is het metabolisme?
Het metabolisme is de snelheid waarmee het lichaam energie verbruikt. Het lichaam verbruikt energie om alle organen en functies in gang te houden. De energie gaat bijvoorbeeld naar het bewegen van je lichaam, je hart, hersenen en ademen. Over het algemeen geldt dat naarmate iemand dunner is en actiever het metabolisme hoger wordt. Een hoog metabolisme betekent dat calorieën sneller verbrand worden dan bij een lichaam met een laag metabolisme.
Het metabolisme meet het gebruik van de energie die nodig is voor het lichaam. Het is de snelheid waarmee de energie wordt verbruikt. Als het lichaam er lang over doet om een calorie te verbranden voor energie dan wordt het metabolisme als laag beschouwd. Het metabolisme is niet een niveau of een hoeveelheid.

Populaire tip

Een dieet te moeilijk? Begin dan eerst met gezonde recepten. Afslank Receptenbijbel kan je helpen met ruim 256 pagina's over gezonde voeding.

Bekijk het hier

Waar komt energie vandaan?
De energie kan uit eten komen of uit de vetreserves. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Circa 75% van het eten dat gegeten wordt is gebruikt voor het metabolisme. Daarom is het ook zo moeilijk om met alleen een dieet af te vallen. Je lichaam heeft een standaard metabolisme. Als je minder gaat eten past het metabolisme zich aan en gaat het langzamer werken. Dit zorgt ervoor dat je niet zo snel al je energie verbruikt hebt. Het gevolg is dat minder calorieën worden verbrand en meer opgeslagen als vet. Als je meer gaat eten dan versnelt het metabolisme. Zo past het metabolisme zich aan de situatie aan.