Afvallen met detox kuur: in Afvallen artikelen
 
 

Afvallen met detox kuur

afslankplan

Wie snel en verantwoord wil afvallen en tegelijk aan zijn gezondheid wil werken, kan zeker baat hebben bij een detox kuur.

Een detox kuur past uitstekend binnen een gezonde levensstijl en is het antwoord op overgewicht, een vervuild lichaam en gebrek aan energie. In tegenstelling tot de meeste afslankkuren is een detox kuur betaalbaar en draagt bij aan het ontslakken ( reinigen ) van je lichaam. Je hebt vele soorten detox kuren en deze zijn in iedere gezondheidswinkel verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook sapkuren verkrijgbaar, ook deze passen prima in een verantwoorde afval kuur. Je kunt thuis gaan detoxen en je eigen sapjes en smoothies maken maar ook een kant en klare kuur kopen of een detox vakantie boeken. Mogelijkheden te over dus. Hieronder leggen we je uit wat een detox kuur is en wat een detox dieet of sapkuur inhoudt.

Populaire tip

Een dieet te moeilijk? Begin dan eerst met gezonde recepten. Afslank Receptenbijbel kan je helpen met ruim 256 pagina's over gezonde voeding.

Bekijk het hier

Wat is het doel?

Het doel van een detox kuur is het lichaam te ontgiften, te reinigen van vervuilde stoffen. Voor de meeste mensen komt het neveneffect van detoxen, afvallen, op de tweede plaats. Tijdens een detox kuur drink je veel en eet je heel selectief. Je mag tijdens het kuren in ieder geval geen bewerkte voeding, koffie, alcohol en suikers eten. Een detox kuur kan bijvoorbeeld 3, 5 of 7 dagen duren maar er zijn ook mensen die kiezen voor een detox kuur van 1 dag. Een intensieve detox kuur duurt meestal langer dan 7 dagen en wordt toegepast bij echt overgewicht.

Sapvasten

Veel mensen die gaan detoxen kiezen voor het sapvasten. Bij een sapkuur drink je een aantal dagen sappen van bijvoorbeeld groente, fruit en toegevoegde kruiden. Je gebruikt dus geen vast voedsel. Je kunt ook alleen groentesappen of smoothies gebruiken. Naast de sappen drink je veel kruidenthee en water. Je kunt zelf je sapjes of smoothies maken maar ook kant en klare sapkuren kopen. Een sapkuur duurt meestal 1, 3, 4 of 5 dagen. Veel mensen die een sapkuur gevolgd hebben, hebben positieve ervaringen, voelen zich fitter en zijn afgevallen. Het is één van de manieren om snel en gezond af te kunnen vallen. Als je een blender, juicer of sapcentrifuge in huis hebt, groente, fruit en recepten, kan je in principe beginnen met het maken van je eigen sapjes. Dat is behalve gezond en leerzaam ook nog eens heel inspirerend.

Wat kun je wel en niet eten?

Bij een detox dieet wordt het lichaam ook ontgift. Alcohol, suikers, cafeïne, koemelk, eieren, kant en klare maaltijden, gluten en vlees worden in de regel vermeden. Er wordt vooral vers fruit, groenten, gekookte vis en kruidenthee geconsumeerd. Een kleine hoeveelheid noten is meestal toegestaan. Een detox dieet kan prima gecombineerd worden met bepaalde detox producten. Denk bijvoorbeeld aan detox thee, smoothies, superfoods, proteïne tabletten en kant en klare detox producten. Er zijn ook kant en klare detox kuren voor vegetariërs en veganisten verkrijgbaar. De producten voor veganisten zijn puur plantaardig en bevatten derhalve ook geen gelatine of andere dierlijke toevoegingen. Een detox dieet kan al effectief zijn bij een duur van bijvoorbeeld 3 of 4 dagen. Voor mensen met een aanzienlijk overgewicht zijn er intensieve detox kuren verkrijgbaar met een duur van bijvoorbeeld 8, 10 of 12 dagen. Deze intensieve detox kuren zijn darmreinigingskuren die vrij van gluten, suiker en lactose zijn.

De keuze in detox producten is enorm. Als je besluit om te gaan detoxen , is het belangrijk je goed te oriënteren op de vele mogelijkheden en de juiste keuze te maken. In principe is sapvasten of een detox dieet volgen voor iedereen geschikt. Als je echter gezondheidsproblemen hebt of een echt overgewicht, is het altijd raadzaam advies te vragen aan een huisarts, diëtist of andere specialist. Ook als je medicijnen slikt, een ander dieet volgt of zwanger bent, is het belangrijk eerst advies van een specialist te vragen voor je aan een bepaalde detox kuur begint. Gezond en verantwoord afvallen ligt voor bijna iedereen binnen handbereik maar enige voorzichtigheid bij kuren is altijd geboden.